اسرار نماز
عبادات ظاهرى و باطنى دارند، که ما باید اسرار آن را فرابگیریم و بدانها عمل كنیم . نماز خواندن و روزه گرفتن و وضو گرفتن و دیگر تكالیف جزء احكام الهى است . هر یك از احكام براى آن است كه انسان به اسرار آنها پى ببرد و آزاد شود .
نقل شده است كه همواره رسول خدا (ص) بعد از نماز صبح، بین الطلوعین، در مسجد مى نشستند و به سؤالهاى مردم پاسخ مى دادند . روزى دو نفر نوبت گرفتند تا سؤالاتى طرح كنند. حضرت به اولى فرمود: گرچه شما قبل از آن برادر آمده اید لكن نوبتتان را به ایشان بدهید، چون شما اهل كرم و ایثارید و او كار لازمى دارد و عجله دارد . این ادب رعایت نوبت را حضرت در آن جا آموزش دادند . بعد فرمودند: من بگویم شما براى چه آمده اید یا شما مى گویید؟ عرض كردند یا رسول الله! شما بفرمایید.
فرمودند: یكى براى یاد گرفتن مسائل حج آمده است و دیگرى براى مسائل وضو گرفتن، آن گاه سؤالها را جواب فرمود:
اما معناى وضو گرفتن چیست؟ شستن صورت و دستها و مسح سر و پاها در وضو، رازى دارد: شستن صورت در وضو یعنى خدایا هر گناهى كه با این صورت انجام دادم آن را شستو شو مىكنم كه با صورت پاك به جانب تو عبادت كنم و با پیشانى پاك سر بر خاك بگذارم. شستن دستها در وضو یعنى خدایا از گناه دست شستم، و گناهانى را كه با دستم مرتكب شده ام، دستم را تطهیر مىكنم. مسح سر در وضو یعنى خدایا از هر خیال باطل و هوس خام كه در سر پرورانده ام سرم را تطهیر مىكنم و آن خیالهاى باطل را از سر به دور مى اندازم . مسح پا یعنى خدایا من از جاى بد رفتن پا مىكشم و این پا را از هر گناهى كه با آن انجام داده ام تطهیر مىكنم.
اگر كسى بخواهد نام مبارك حق تعالى را بر زبان آورد، باید دهان را تطهیر كند . مگر مىشود انسان با دهان ناشسته نام خدا را ببرد، باید دهان را با آب مضمضه كند و بشوید .
این گوشه هاىی از اسرار وضو گرفتن است. شاید ما از نماز و عبادت لذت نمىبریم براى آن است كه به این اسرار آشنا نیستیم . آنها كه از عبادت لذت مىبرند چیزى را به این عبادت تبدیل و تعویض نمىكنند.